Keretező

Épp olvastam egy cikket a Chalk Paint™- tel való repesztésről, amikor beugrott, hogy nemrég találkoztam ezzel a jelenséggel. A napokban képkeretekkel foglalkoztam. Lehoztam a padlásról néhány régi-régi keretet és próbáltam új lelket lehelni beléjük.

Ezen a kereten például legalább két réteg festék volt már: egy arany meg egy szutykos fekete. Azért kapta ezt a szép jelzőt, mert nem valami hagyományos festékkel volt lekenve, hanem valami ragacsos fekete pasztával, amibe az évtizedes por is jól beleragadt. Egy szentkép volt benne egyébként.

Itt láthatóak a korábbi rétegek:

a retegek

Amint sikerült egy kicsit letisztítanom, nekiálltam lefesteni Olive árnyalattal. Ennek az ominózus fekete festéknek köszönhetően egy testes, rücskös réteg ült a keret íveiben. De mivel ez csodafesték és nem kell előtte csiszolni a felületet, egyből rákentem.

a keretresz

És itt jön az, ami beugrott a repesztés kapcsán: apró hajszálerek keletkeztek a képkereten. Pedig tényleg nem hajszárítóztam! Viszont nagyon örvendtem neki.

a hajszalrepedesek

Gyorsan kentem rá egy réteg Clear Wax-ot, majd egy réteg Dark Wax-ot és voila! Most még patinásabbnak néz ki, mint mikor porosan előkerült a padlásról.

a keret kesz

Mutatom még egyszer az egykori aranyozott réteget rajta, majd a feketét és a legújabb Olive-et.

arany

És itt látszik jól a felhólyagzott felület, ami a fekete festék hatására keletkezett.

retegek

Valószínűleg lecsiszolni sem lett volna egyszerű, mert olyan ragacsos jellegű a korábbi festék állaga. Így utólag pedig örvendek is, hogy nem vettem rá magam a csiszolásra, mert nem egy sima, matt felületet kaptam, hanem egy texturált, repedezett, patinás képkeretet.

Úgyhogy vágjatok bele ti is bátran a kísérletezésbe, az eredmények meglephetnek!

Leave a comment